Flipped Classroom 2.042

Video med iPad’en

Posted on Posted in Blog

Med iPad’en har vi selvfølgelig den mulighed, at vi kan optage videoer med iPad’ens kamera. Men der findes også en lang række apps, som kan bruges til den type optagelser, man kan kalde tavlecasts. Det er apps, hvor vi kan skrive og tegne på iPad’ens skærm samtidig med, at vi taler ind over optagelsen. Det minder rigtig meget om det, vi kender fra den traditionelle tavleundervisning, når vi står og skriver og tegner på tavlen i klassen, mens vi gennemgår et emne.

Jeg præsenterer her to tavlecast-apps, som jeg synes er de bedste til iPad’en. Når vi arbejder i en app, foregår videooptagelsen i selve app’en. Det betyder, at vi ikke umiddelbart kan vise indhold fra en hjemmeside, som vi klikker os rundt på, eller vise funktioner i en anden app. For at gøre disse ting har vi brug for noget, der optager iPad’ens skærm.

Der findes nogle programmer, som lægger op til den slags optagelser, men mine erfaringer med dem er ikke gode. Det, der fungere bedst, er, hvis du har en nyere iPad, og hvis du også har en Mac-computer. Ved at sætte iPad’en til computeren med ledning og stik, kan du i programmet QuickTime, som ligger på alle Mac-computere, vælge at optage iPad’ens skærm. Det fungerer rigtig godt, og du bruger på den måde din computer som optager.

Explain Everything

Explain Everything er en app til iPad, der koster ca. 30 kr. i AppStore (app’en findes også til Windows-tablets). Vi kan bruge app’en til videoproduktioner, hvor vi gerne vil vise nogle billeder frem, og hvor vi gerne vil kunne tegne, skrive og fortælle. Det er altså ikke en app, som vi umiddelbart vil bruge, hvis vi gerne vil lave liveoptagelser af eksempelvis en lærer, der står foran en tavle og gennemgår et emne. App’en er bygget op som en interaktiv tavle, som vi kan føje indhold til.

Til venstre for tavlen har vi en række redskaber, som vi bruger til at lave indholdet. Det er f.eks. et blyantsredskab, som vi kan bruge, når vi vil tegne og skrive. Derudover kan vi bruge iPad’ens tastatur til at skrive på skærmen, vi kan lave figurer, tilføje billeder, modeller og en masse andet. Under tavlen finder vi de redskaber, som lader os optage og tilrettelægge videoen. Vi kan tilføje tavlesider, som fungerer efter samme princip, som når vi har flere slides i en PowerPoint-præsentation. På den måde kan vi forberede vores tavlesider, så grundelementer står klar, inden vi begynder at optage.

Educreations

Educreations er i modsætning til Explain Everything gratis. Vi kan dog lave tilkøb i app’en, men det er slet ikke nødvendigt i forhold til helt almindelig brug. App’en hentes i AppStore.

Educreations er nem at bruge og fungerer i princippet på samme måde som Explain Everything. Den afgørende forskel er, at vi ikke kan gemme vores færdige video på iPad’en eller uploade videoen til f.eks. YouTube. Det skyldes, at Educreations har sin egen videoplatform, hvor vores færdige videoer gemmes. Det gør som sådan ikke noget, da vi stadig får muligheden for at dele videoen med eleverne efterfølgende i form af et link, der henviser til det sted på educreations.com, hvor vores video ligger. Linket kan vi så kopiere og dele der, hvor vi er digitale med vores elever.

Share Button